Која е разликата помеѓу органско јајце и останатите јајца?

Органското производство пополека зема замав во Македонија. Земјоделците и сточарите пополека но сигурно се одлучуваат да произведуваат органска храна.

Органските земјоделци можат да користат пестициди сè додека не се синтетички. На страна на министерството за земјоделство е јавно објавена листа на дозволени супстанци (тоа се само природни елементи и растенија) кои се дозволени во органското производство.

Кокошките што носат органски јајца несмеат да живеат во кафези, мора да бидат пуштени на земја и тоа ако е ограден просторот мора да се обезбеди 1 метар квадратен на кокошка. Тие јадат органска храна и не добиваат хормони, вакцини или антибиотици. Земјата на која се произведува добиточна храна наменета за исхрана на кокошките мора да биде од огранско потекло, а тоа значи дека на таа почва несмее да се употребуваат токсични и постојани хемиски пестициди и ѓубрива најмалку три години наназад. Органската храна несмее да биде генетски модифицирана.

Кога станува збор за макронутриенти, постои мала разлика помеѓу органските јајца и конвенционалните јајца. Органските јајца содржат слични количини на протеини, јаглени хидрати и некои масти како што прават конвенционалните јајца. Нема докази кои покажуваат дека органските јајца имаат помалку холестерол од конвенционалните јајца.

Најновите истражувања откриваат дека органските јајца имаат повеќе микронутриенти од конвенционалните јајца. Наодите од Универзитетот Пен сугерираат дека органските кокошкини јајца имаат три пати повеќе омега-3 масни киселини од јајцата од маркет. Јајцата содржеле и 40% повеќе витамин А и двојно повеќе витамин Е.

Многу луѓе се загрижени дали нивната храна соджи антибиотици. Органските јајца се ослободени од остатоци од антибиотици. Во една студија во 2000 година, објавена во Весник за земјоделство и хемија на храна, истражувачите откриле дека антибиотиците што се користат во добиточната храна може да останат во јајцето од кокошка до седум дена.

Арсеникот е отровен тежок метал кога премногу е присутен во организмот. Тестот од Министерството за здравство во Јута идентификуваше јајца со боја на арсен кај кокошки што се хранат со конвенционална храна. Загадувањето со арсен доаѓа од додаток наречен roxarsone, одобрен од Управата за храна и лекови (FDA), кој се користи за промовирање на раст на пилешко. Органските јајца немаат ниту една од овие хемикалии или тешки метали.

Ако барате да го добиете вашиот дневен протеин, тогаш изборот на кој било вид јајце ќе функционира. Во спротивно, органските јајца можат да го намалат ризикот од консумирање дополнителни антибиотици или тешки метали.

Конечно, имајте предвид дека селските јајца од кокошки пуштени во двор не се нужно исти како органските јајца. Едноставно се хранат со не органски добиточна храна и понекогаш им се даваат антибиотици или други лекови. Неорганска храна се на пример пченицата и јачменот произведени со вештачки ѓубрави и прскани со пестициди. И знаеме дека во Македонија 99% од прозводтвото на јачмен и пченица е третирано со пестициди и со вештачко ѓубре.

Затоа Органска градина произведува сопствена органска пченица и сончоглед и е сигурна во својот производ дека е органски.

Нашите кокошки се заедно со петли со што покрај органско, јајцето во најголем процент е оплодено.

Јас лично не се секирам колку јајца ќе изедам денес и не се секирам ако јадам секој ден по неколку јајца. Едноставно органските јајца немаат штетно влијание на организмот, само си го подобрувате здравјето.